svētdiena, 2011. gada 28. augusts

Dažas domas, pārlasot Elīsa dzīvesstāstu

... jūs ejat un nesat augļus un jūsu augļi paliek... Jāņa 15:16 
Elīsa kalpoja citiem, kamēr vien viņš dzīvoja. Mēs lasām: ‘Un, kad Elīsa sasirga ar slimību, ar kuru tas arī nomira, tad nāca lejā Joass, Israēla ķēniņš... [pēc padoma]’ (2.Ķēn.13:14). Pat savā nāves gultā, Elīsa deva ķēniņam stratēģiskus padomus kā sakaut ienaidniekus.
Tātad, arī Tu vari pacelt citus, kaut pašam šķiet, ka esi nospiests. Varbūt Tu domā, ka jutīsies kā liekulis, ja viss nav kārtībā Tavā dzīvē, bet Tu vēl palīdzi citiem? Patiesībā, kad Tu sniedz mīlestību kādam citam, tas ļauj novērst uzmanību no sevis, Tava mazdūšība samazinās… - tas darbojas Tavā labā.
Elīsa ietekme turpinājās pat pēc viņa nāves. Kādu dienu ‘Elija sacīja Elīsam: "Lūdz, ko man būs tev darīt, iekams es tieku paņemts projām no tevis!" Un Elīsa atbildēja: "Es lūdzu, lai tavs gars man tiktu dots divkārt!"' (2.Ķēn.2:9). Elija, viņa skolotājs, veica septiņus galvenos brīnumus, kas reģistrēti Rakstos. Tad Elija nomira... un Elīsa bija paveicis tikai trīspadsmit līdz savas nāves brīdim. Vai Dievs nespēja piešķirt viņam apsolīto mantojumu? Nespried pārāk ātri! "Elīsa nomira, un to apglabāja; bet moābiešu sirotāju pulki mēdza gada sākumā gadu no gada ielauzties zemē. Un notika, kad nu viņi gribēja apglabāt kādu vīru, tad redzi, viņi ieraudzīja sirotājus; un viņi iemeta to vīru Elīsas kapā. Un, tiklīdz tas vīrs saskārās ar Elīsas kauliem, tad tas kļuva dzīvs un piecēlās kājās" (2.Ķēn.13:20-21). Lūk arī četrpadsmitais brīnums; Elīsa bija ieguvis dubultu porciju!
Jēzus sacīja: "Es jūs esmu izredzējis un jūs nolicis, ka jūs ejat un nesat augļus un jūsu augļi paliek..." (Jāņa 15:16). Lai Tava lūgšana ir: "Kungs, dod man mantojumu... Padari manu ietekmi lielāku nekā mans mūžs. Dod man augļus, kas paliek..."

2 comments:

Uģis teica...

Vai tad mēs uzskatām, ka pilnīgi viss, ko Elija un Elīsa darīja, ir aprakstīts Bībelē? Varbūt bija vēl kāds brīnums, ko paveica viens vai otrs? Ja nu ar tiem neuzrakstītajiem brīnumiem nesanāk vairs precīza matemātika? Vai tas nozīmē, ka Dievs kaut ko neizdarīja?
Un vispār vai šāda matemātiska skaitīšana Bībelē ir vajadzīga?
Vai nepietiek ar galvenās mācības uztveršanu un sekošanu tai?

Ivo Roderts teica...

Es personīgi neredzu iemeslu diskutēt/strīdēties par to, vai patiesībā Elija un Elīsa veica tādu vai savādāku skaitu brīnumu...
Manuprāt interesanti ir tas, ka Bībeles rakstītāji (Svētā Gara iespaidoti) ir centušies mums stāstu pasniegt tādā veidā un ar tādām detaļām, lai mēs no tā kaut ko varētu mācīties.
... un man interesanta šķita detaļa, ka uzticīgu Dieva kalpu iespaids pat šajā grēcīgajā pasaulē ir lielāks, nekā mums šķiet.
Nu vismaz tā es šo stāstu sapratu :-)

Ierakstīt komentāru